MY FOLLOWERS

Thursday, May 23, 2013

MAKAN UNTUK SIHAT

  
Makan untuk sihat 

Masalah yang berkaitan dengan pemakanan ini tidak hanya melanda golongan dewasa, para pelajar dan remaja turut terlibat sama. Berdasarkan gambar  diatas, kanak-kanak tersebut ragu-ragu dalam pemilihan makanan yang sihat. Oleh itu, ibubapa harus menyarankan anak-anak merekaa supaya makanan yang berkhasiat untuk tubuh badan. 

Apa yang kita harapkan daripada makanan yang disuap ke mulut kita ialah keberkatan. Dengan makanan yang berkat itulah kita akan memperoleh tenaga yang untuk sihat dan beribadat kepada Allah SWT. Makanan yang tidak berkat masuk ke badan kita, besar kemungkinan menyebabkan pelbagai jenis penyakit.

Untuk mencari contoh terbaik dalam soal pemakanan, kita perlu mengikut cara dan tertib Rasulullah SAW. Baginda telah memberi satu panduan yang cukup berkesan dalam soal pemakanan, agar makanan yang masuk ke badan kita benar-benar berkualiti dan terhindar daripada penyakit : 

1. Tidak manghina makanan 

Makanan tidak boleh dihina dengan apa-apa jua alasan, meskipun ia tidak disukai. Rasulullah SAW tidak pernah menghina makanan yang diberikan kepada Baginda. 
  
2. Membaca doa sebelum dan sesudah makan 

Makan dan apa-apa juaga aktiviti orang Islam sebenarnya ialah ibadat. Ia harus dimulakan dan diakhiri dengan nama Allah SWT. 

DOA SEBELUM MAKAN 
"Ya Allah, berkatilah rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan jauhilah kami daripada azab api neraka." (Riwayat al-Nasa'i)

DOA SELEPAS MAKAN 
"Maha suci Allah yang telah memberi rezeki kepada kami, dan menjadikan kami daripada golongan Muslimin." (Riwayat al-Tirmizi dan Abu Daud) 

3. Makan dengan sedikit 

Salah satu diet Rasulullah yangbaik ialah diet yang seimbang. Rasulullah memberi penekanan untuk mengambil makanan dalam kuantiti yang sedikit sebagai langkah untuk mengelakkan penyakit. 

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Tidak ada yang lebih buruk daripada seseorang yang mengenyangkan perutnya. Mencukupi untuk anak Adam mengambil beberapa suap makanan untuk melegakan laparnya. Jika dia mahu lebih daripada itu, memadai perutnya untuk satu pertiga makanan, satu pertiga air dan satu pertiga untuk dia bernafas." (Riwayat al-Tirmizi dan Ibn Majah) 

4. Makan dengan perlahan 

Makan dengan perlahan amat disarankan untuk tujuan kesihatan. Ini membolehkan senaman pada rahang dan juga membolehkan pencernaan makanan dengan enzim yang terdapat dalam air liur. Percernaan yang berkesan dapat berlaku kerana makanan dapat dikisar kepada bentuk yang lebih kecil.

5. Makan berjemaah 

Makan bersama-sama boleh mewujudkan keadaan yang harmoni dan persefahaman yang baik. Islam menganjurkan setiap keluarga untuk makan secara berjemaah kerana ini dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan dan mewujudkan persefahaman yang baik. 

Hadis Nabi SAW mafhumnya: "Makanlah bersama-sama dan janganlah berasingan, keberkatan itu bersama-sama dengan jemaah (kumpulan). " (Riwayat Ibn Majah)

p/s: makanlah untuk sihat dan beribadat kepada Allah. 


  

No comments:

Post a Comment